Cum ajung ungurii să fie marii câștigători, în „duelul” din energie dintre UE și Putin

de: Mădălina Bahrim
02 06. 2022

După lungi discuții, liderii Uniunii Europene au reușit, în sfârșit, să se înțeleagă asupra impunerii unui embargo pe importurile de petrol. Avem, însă, o notabilă excepție de la această unitate a Europei. Este vorba despre Ungaria, al cărei refuz de a sista livrările energetice îi va aduce mari avantaje.

Ca să înțelegem situația punctuală, facem o scurtă trecere în revistă a evenimentelor din ultimele zile, de la vârful Uniunii Europene cu privire la decizia luată de bloc de a opri, în perioada următoare, livrările de petrol de la Moscova.

Pentru început, trebuie notat că aceste măsuri ale UE fac parte dintr-un nou set de sancțiuni, oferite Moscovei ca răspuns la războiul declanșat în Ucraina.

Conform deciziilor liderilor UE, până la sfârșitul anului, importurile de petrol rusesc în Uniunea Europeană vor fi reduse cu 90 la sută. De notat că Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, ţări fără ieşire la mare, se aprovizionează cu petrol rusesc de la Druzhba şi reprezintă 10% din importurile exceptate temporar de la embargo.

„Presiune maximă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului”, a comentat Charles Michel.

„Sancţiunile au un scop clar: să determine Rusia să pună capăt acestui război, să îşi retragă trupele şi să convină o pace rezonabilă şi echitabilă cu Ucraina”, a declarat, la rândul său, cancelarul german Olaf Scholz.

Marea excepție de la embargo – Ungaria

„După ce liderul guvernului maghiar a împiedicat timp de 26 de zile interdicția propusă, luni seară șefii de stat și de guvern din UE au revendicat o victorie prin adoptarea unui al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, în încercarea de a consolida pedeapsa regimului de la Kremlin pentru invadarea vecinului sau. Importurile prin conducta Drujbă, care aprovizionează și Ungaria, vor fi scutite într-o prima etapă. Această a permis Budapestei să ridice dreptul de veto care bloca de câteva săptămâni adoptarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE la adresa Rusiei. Consumul intern al Ungariei, care nu are ieșire la mare, depinde într-un procent de 65% de petrolul transportat prin conducta Drujbă”, relatează Politico Europe.

„S-a ajuns la un acord. Ungaria este scutită de embargo privind petrolul”, transmitea, luni, Viktor Orban.

Acum apare noutatea și surpriza

Noutatea acestui subiect vine din faptul că rafinăria MOL din Ungaria câștigă două miliarde de dolari pe an datorită acestei excepții. Dezvăluirile sunt făcute de jurnaliștii Financial Times, într-un articol unde se precizează că compania petrolieră maghiară controlată de stat, va câștiga miliarde pentru că va putea rafina în continuare țiței rusesc, care a devenit mult mai ieftin.

“Cine beneficiază de pe urma embargoului? Rafinăriile din țări precum Ungaria, cu acces la conducta Druzhba sau „prietenia” care transportă țițeiul din Rusia, vor fi avantajate pe termen scurt.

Țițeiul de tip Ural, principalul sortiment exportat de Rusia, se tranzacționa marți la 95 de dolari barilul – cu 30 de dolari mai ieftin decât sortimentul Brent. Având în vedere că combustibilii precum motorina și benzina se vând la prețurile internaționale, rafinăriile care încă vor accesa petrolul rusesc prin conducte vor câștiga marje uimitoare.

Potrivit calculelor FT, compania petrolieră a Ungariei, MOL, care operează singura rafinărie a țării, ar putea câștiga peste 2 miliarde de dolari într-un an doar din din discountul aferent alimentării cu petrol rusesc al rafinăriei Duna”.

Acest pachet de sancțiuni decis de UE mai prevede, printre altele, și extinderea listei negre a UE la aproximativ 60 de personalități, printre care și șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill.

Rușii cred că sancțiunile europene se vor întoarce împotriva noastră

„Aceste sancțiuni vor avea un impact negativ pentru Europa, pentru noi și pentru întreaga piață mondială a energiei. Dar există o reorientare (a economiei ruse) care ne va permite să minimizăm consecințele negative”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.